De gemeente Rotterdam heeft in 2017 besloten om miljoenen euro’s te investeren in een nieuw voetbalstadion in Rotterdam-Zuid.
De plaatselijke voetbalclub heeft een contract getekend waarin de maandelijkse huur wordt afgesproken.

Na een veelbelovende start verloopt de rest van het seizoen 2018/2019 dramatisch. De club degradeert en verlies haar belangrijkste inkomstenbronnen.
Om te kunnen overleven wil de club de maandelijkse huur voor het stadion halveren.

a

Leg uit in hoeverre hier sprake is van een berovingsprobleem.

Een lokale partij in de gemeente vindt dat de club eerst maar eens de salarissen van de spelers moet aanpassen en niet haar problemen moet afwentelen op de gemeente.

b

Leg met behulp van de ruimte op de arbeidsmarkt het dilemma van de club uit.

a

De bouw van het nieuwe stadion is een specifieke investering. De gemeente kan eigenlijk alleen haar investering terugverdienen door het verhuur aan deze club.
Tenzij andere voetbalclubs het kunnen/willen huren of aan het stadion een ander doel gegeven kan worden, is de gemeente afhankelijk van deze huurder. In zo’n geval kan de gemeente beter een lagere huur accepteren dan geen huur (omdat de club failliet gaat). De gemeente wordt zo beroofd van geplande inkomsten.

b

Op de markt voor goede profvoetballers is sprake van krapte. Er zijn veel clubs en relatief weinig spelers. De onderhandelingspositie van de voetballers is dus sterk. En de lonen daarmee hoog.
Als de club de lonen verlaagt, raken zij de goede spelers kwijt en zullen ze waarschijnlijk ook niet meer promoveren.

print