Verzonken kosten

Verzonken kosten zijn kosten die al gemaakt zijn en niet kunnen worden teruggedraaid vanwege het specifieke karakter van de uitgave.

Verzonken kosten zijn specifieke kosten/een specifieke investering die alleen op de vooraf bedoelde manier kunnen worden terugverdiend.

Enkele eenvoudige voorbeelden:

 • Een werknemer van een bedrijf volgt een cursus voor het gebruiken van een computerprogramma dat speciaal voor dit bedrijf ontwikkeld is. De kennis die de werknemer opdoet kan alleen gebruikt worden als hij bij dit bedrijf in deze functie blijft werken.
  Alle kosten, inclusief de tijd, die samenhangen met de cursus zijn verzonken kosten.

 • Een verzekeringsmaatschappij onderhandelt al maanden met een medicijnfabrikant over het vergoeden van een nieuw medicijn.
  Alle onderhandelingskosten zijn verzonken kosten. Als er geen ‘deal’ gesloten wordt, zijn alle gemaakte kosten voor niets geweest.

 • Een medicijnenfabrikant stopt € 2 mld. in de ontwikkeling van een nieuw medicijn.
  Deze ontwikkelkosten zijn alleen terug te verdienen indien het medicijn uiteindelijk op de markt gebracht kan/mag worden.

Berovingsprobleem

Wanneer er bij het terugverdienen van de verzonken kosten een afhankelijkheid is van een andere partij, kan er een berovingsprobleem ontstaan.

 • Wanneer een bedrijf heeft betaald voor de scholing van een personeelslid, is het bedrijf afhankelijk van het personeelslid om deze kosten terug te verdienen.
  Het personeelslid kan bijvoorbeeld na de scholing ‘vragen’ om een loonsverhoging. Wanneer het personeelslid deze verhoging niet krijgt en uit onvrede vertrekt, is het bedrijf de scholingskosten kwijt. Het bedrijf wordt dan beroofd van de gedane investering in scholing.

 • Wanneer de medicijnfabrikant de overheid vraagt om toestemming om het medicijn op de markt te brengen, kan de overheid daar voorwaarden aan verbinden. Bijvoorbeeld in de vorm van een maximale prijs voor het medicijn. Het bedrijf zal dit waarschijnlijk moeten accepteren, omdat de investering anders niet terug verdiend kan worden. Op deze manier wordt het bedrijf beroofd van een deel van de winst.

ga verder >>>
print