Geregistreerd partnerschap

In plaats van samenleven door een huwelijksvoltrekking, kun je in Nederland ook kiezen voor samenleven op basis van geregistreerd partnerschap.
Op enkele onderdelen na is geregistreerd partnerschap hetzelfde als het huwelijk. Net zoals bij het huwelijk word je bij geregistreerd partnerschap namelijk elkaars echtgenoten en kun je de achternaam aannemen van je echtgenoot. Je gaat dan ook gewoon door het leven als man & vrouw, man & man of vrouw & vrouw. Ook gelden dezelfde plichten als bij het huwelijk.

Ook bij een geregistreerd partnerschap kun je voor kiezen om samen te leven volgens de standaardregel of onder zelf opgestelde voorwaarden. Deze voorwaarden noemen we dan geen huwelijkse voorwaarden, maar partnerschapsvoorwaarden

Het verschil is dat bij geregistreerd partnerschap het ‘Ja-woord’ niet verplicht is (maar het tekenen van een akte wel).

Geregistreerd partnerschap heeft voor- en nadelen ten opzichte van het huwelijk:

  • Bij scheiden zonder kinderen is een rechter NIET nodig. Dat scheelt tijd en geld.

  • In de meeste landen worden geregistreerde partners niet erkend als echtgenoten en bij het huwelijk is dat wel.

Samenlevingscontract

Wanneer je (nog) niet als echtgenoten door het leven wil gaan, maar wel wil samenwonen, dan kun je ook kiezen voor een samenlevingscontact. Een samenlevingscontract is een soort van huwelijkse-, of partnerschapsvoorwaarden. Ook deze afspraken moeten via de notaris op papier worden gezet.

Wie samenwoont zonder samenlevingscontract, die woont standaard samen in beperkte gemeenschap van goederen. Dat zijn de standaardregels die sinds 2018 ook voor gehuwden gelden.

Samenwonen met/zonder contract heeft natuurlijk zowel voor- als nadelen:

  • Als de relatie over is, dan is scheiden niet nodig.

  • Wanneer je samen een kind krijgt dan is de biologische vader niet automatisch erkend als wettelijke vader. De vader heeft dan dus niet automatisch het ouderlijk gezag.

  • Je bent geen erfgenaam van je vriend/vriendin.

print