De inkomenselasticiteit is een vermenigvuldigingsfactor die aangeeft in welke mate de uitgaven voor een bepaald product reageren op een inkomensverandering.

De inkomenselasticiteit kan zowel positief als negatief zijn. Er zijn goederen waarvan we méér gaan kopen als ons inkomen stijgt, maar er zijn ook goederen waarvan we juist minder gaan kopen als ons inkomen stijgt.

Inkomenselasticiteit getallenlijn

Inferieure goederen hebben een negatieve inkomenselasticiteit. We gaan er minder van kopen als ons inkomen stijgt.

Noodzakelijke goederen hebben een inkomenselasticiteit tussen de 0 en 1. Als ons inkomen stijgt, gaan we er meer van kopen, maar de vraag reageert minder dan evenredig op de inkomensverandering.

Luxe goederen hebben een inkomenselasticiteit groter dan 1. Als ons inkomen stijgt, gaan we er meer van kopen, bovendien reageert de vraag meer dan evenredig op de inkomensverandering.

Engelcurve

Onderstaande grafiek toont het verloop van de uitgaven naar een bepaald product in samenhang met de hoogte van het inkomen van de consument(en).

Wet van Engel (Engelkromme)

Vanaf een bepaald drempelinkomen zijn goederen eerst luxe (de vraag stijgt meer dan evenredig bij een inkomensstijging), dan noodzakelijk (de vraag stijgt minder dan evenredig bij een inkomensstijging). Uiteindelijk bij een hoog inkomen wordt een goed inferieur (de vraag daalt bij een inkomensstijging).

De kleurtjes in bovenstaande Engelcurve corresponderen met de bijbehorende waardes van de inkomenselasticiteit:

Inkomenselasticteit getallenlijn

 

print