Welvaart is de mate waarin iemand in staat is om in zijn/haar behoeften te voorzien met schaarse middelen.

Welvaart

Welvaart

Bij welvaart gaat het dus om de behoeftebevreding met schaarse middelen.

Daarbij onderscheiden we:

Welvaart in enge zin, waarbij we alleen kijken naar de behoeftebevrediging met koopkracht (reële inkomen).
Welvaart in enge zin wordt vaak uitgedrukt in het (reële) BBP per hoofd van de bevolking. 

Welvaart in ruime zin, waarbij we ook kijken naar behoeftebevrediging met andere schaarse middelen, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid vrije tijd of een gezond milieu.

Brede welvaart

Omdat er heel veel factoren zijn die onze welvaart beïnvloeden die niet allemaal te maken hebben met onze koopkracht, wordt sinds 2018 door het CBS gewerkt met het begrip brede welvaart.
Wanneer we het begrip welvaart in bredere zin bekijken, houden we niet alleen rekening met koopkracht en inkomen. We kijken dan naar alle factoren die invloed hebben op onze welvaart. Dat betekent dat er rekening gehouden wordt met inkomen en koopkracht, maar ook met factoren als vrije tijd, milieu, overheidsdiensten, ongelijkheid en veiligheid.
Daarnaast wordt ook gekeken of onze welvaart van nu niet ten kostte gaat van welvaart in de toekomst of van welvaart in andere landen.

Het CBS hanteert daarbij de volgende definitie:

Brede welvaart betreft de kwaliteit van leven in het hier en nu en de mate waarin deze al dan niet ten koste gaat van die van latere generaties en/of van die van mensen elders in de wereld.

Welzijn

Wanneer we ook kijken naar iemands overige behoeften, die niets te maken hebben met schaarse middelen, spreken we van welzijn.

Daarbij houden we dus ook nog rekening met zaken zoals de behoefte aan liefde of het geluksgevoel.
Hoewel dit waarschijnlijk nog belangrijker is dan welvaart, wordt het terrein hier zo subjectief of moeilijk meetbaar dat de traditionele economische wetenschap zich hier niet mee bezig houdt. Er zijn echter steeds meer stromingen die economie koppelen aan sociale wetenschappen, zoals psychologie en geluksonderzoek. Omdat economie ontstaat uit handelen van mensen die lang niet altijd logisch handelen, is daar zeker wat vóór te zeggen.

print